In tijden dat de banken verlegen zaten om uw spaargeld en een spaarrekening een aantrekkelijk alternatief was voor de oude sok, kon men nog wel leven met de vermogensrendementsheffing. Vervelend, dat wel, maar het was nog uit te leggen dat u met 5% rendement, 1,2% van de opbrengst aan de fiscus kwijt was. En niet eens over het hele bedrag, maar over het gedeelte boven pak ‘m beet € 20.000 of € 40.000 als u getrouwd was.
Met de huidige rentestanden en een beetje inflatie kan het echter zomaar zijn dat u als spaarder een effectieve belastingheffing van 100% of meer om de oren krijgt. Dit terwijl de fiscus nostalgisch terugdenkend aan vroegere tijden nog steeds uitgaat van een fictief rendement van 4%.
Een gang naar de rechter lijkt weinig soelaas te bieden. Verschillende procedures over de ongunstige werking van de vermogensrendementsheffing hebben niets opgeleverd. Een oplossing zal uit de spreekwoordelijke pen van de Staatssecretaris van Financiën moeten komen. Wat moet er nog meer gebeuren om de vermogensrendementsheffing aan te passen, zou u denken. Een negatieve rente misschien? Er zijn al voorbeelden bekend van landen in de eurozone waar spaarders banken moeten betalen om te mogen sparen.
Lees verder...